Przykładowy posiłek potreningowy oraz liczenie „makro”

Przykładowy posiłek potreningowy „na słodko”

-płatki jaglane/ ryżowe,

-odżywka białkowa,

-owoce

Pamiętajmy, aby zawsze po treningu zjeść posiłek potreningowy. Zazwyczaj powinniśmy spożyć go do 30 minut po zakończonym wysiłku. Zapominając o posiłku potreningowym, organizm opóźni procesy regeneracyjne.

Ważne jest, aby w naszej diecie znalazły się produkty jak najmniej przetworzone, tzn.

ryż- zamiast wafli ryżowych itd 🙂

Czym produkt mniej przetworzony- tym lepiej. Warto więc ograniczyć, np. chleb w naszej diecie. Nawet jeśli jest to pieczywo ciemne, żytnie lub razowe.

Nie wystarczy, aby nasze „makro” się zgadzało.

Zastanówmy się jak wpłynie to na wygląd osoby, która będzie jadła codziennie 1800 kcal licząc „makro” z jedzenia „śmieciowego”, tj: hamburger itd, a jej makro będzie się zgadzało (bo przecież zawarte są w nim wszystkie makroskładniki).

Jest to błędne koło. Te kalorie można wykorzystać w całkiem inny sposób.

Przykładowo:

Cheeseburger (McDonald’s) ma 304 kcal; w tym:

-15,6g białka,

-13,2g tłuszczu,

30g węglowodantów,

natomiast pełnowartościowy posiłek, tj: mięso z piersi indyka, kasza gryczana, olej kokosowy, warzywa mają jedynie 294 kcal:

-indyk 100g = 19,2g białka,

-kasza gryczana 50g= 34,6g węglowodanów

-olej kokosowy 5g= 5g tłuszczu

 

Porównajmy więc jakość skóry osoby, która nawet raz dziennie je „oszukany posiłek” oraz osobę, której zdrowe produkty są stylem odżywiania 🙂

~Nikoletta Sularz